top of page

Waarom mogen wij niet turnen?

Gymnastiek – basis turnen – gymles zijn allemaal verschillende woorden die gebruikt worden voor de recreatieve turnsport. Als we kijken naar ballet dan heet ballet op hoog en laag niveau ballet, dit is ook zo bij het voetbal, zwemmen, hockey, volleybal en …. Ik kan geen sport op noemen waar er een andere naam gebruikt wordt voor de recreatieve sport. Ook wanneer de sporten op scholen worden gegeven behouden zij de ‘echte’ naam. Behalve turnen, dat noemen we gymnastiek.


Wat is het verschil tussen gymnastiek en turnen?

Ik heb op alle niveaus lesgegeven (van peuters tot volwassenen van 3e divisie tot een turnster die nu bij Jong Oranje turnt). Ik heb nog niemand gevonden die dat verschil kan aantonen. Een passé in het topballet en recreatief ballet is en blijft een passé, een borstcrawl is en blijft een borstcrawl. Zo ook in het turnen, een salto is een salto. De uitvoering ervan geeft het verschil tussen de topsport en recreatieve sport.

Maar wat het verschil tussen gymnastiek en turnen is???


Okay, we draaien het om. Hebben we de topsport dan een andere naam gegeven? Zijn we de hogere niveaus turnen gaan noemen? Waarom hebben we dit dan gedaan?

Zij zijn de grote voorbeelden, de reclame voor onze sport, zij hebben de naam stoer gemaakt. Maar als zij turnen op de kaart zetten waarom gebruiken wij dan gymnastiek?


Waarom ‘mogen’ recreatieve sporters niet gewoon zeggen dat ze op turnen zitten? Verkleinen wij onze sport zo niet?


Op deze manier deel je de sport in tweeën, je zit of op gymnastiek of op turnen.

Wanneer je op gymnastiek zit ben je niet goed genoeg voor turnen. Want om te mogen turnen moet je bepaalde elementen kunnen, moet je toch wel meerdere uren per week trainen. Tsja zo goed ben je ‘nog’ niet, dus dan noemen we het ‘maar’ gymnastiek.

Zeg je als sporter dat je op gymnastiek zit dan krijg je te horen: ‘leuk, in welk gymzaaltje doe je dat?’ Zeg je dat je op turnen zit dan komt er een reactie als ‘zo de nieuwe Epke of Sanne?’, ‘jij zult wel heel lenig zijn?' De turnsport wordt herkend, er worden namen genoemd van grote sporters. Dit positieve beeld en goede gevoel mogen wij onze recreatieve sporters niet onthouden!!


Wij willen de TURNSPORT weer opbouwen en dat begint met het beestje bij de naam te noemen.


Je kunt als club vandaag al veranderen!

1. Schrijf het aantal leden van turnen op (recreatie en selectiegroepen, van peuters tot jullie beste turn(st)ers)

2. Gebruik voor een jaar het woord turnen (voor recreatief turnen bijv. basis-turnen, wees creatief).

3. Wijzig alle woorden gymnastiek in turnen (op de website, social media en niet te vergeten in de lessen. Noem de sporters turners en turnsters, noem de les turnen).

4. Geef ook turnles, leer de turn(st)ers een salto een overslag of zelfs een kip. Er zijn zoveel verschillende oefeningen dat ook de recreatieve turn(st)er deze kan doen. Zoals ik hierboven al aangaf ‘de elementen zijn hetzelfde, de uitvoering maakt het verschil tussen top en recreatief’.

5. Kijk na een jaar weer naar het ledenaantal van turnen


Lees ook...

Maak van de gymles een turnles
1.296 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page